Warzywa w diecie sportowców dla zdrowej wątroby
Zdrowa wątroba to cenny skarb. Im prędzej otoczymy ten narząd opieką, tym lepiej dla nas. Co możemy zrobić? Przede wszystkim zdrowo się odżywiać i zrezygnować z picia alkoholu, który dla wątroby jest wielkim obciążeniem. Możemy też jeść lekko i zdrowo, ograniczając ilość potraw smażonych i ciężkostrawnych. Możemy też wzbogacić swoje menu o te warzywa, dzięki którym wątroba będzie w stanie lepiej pracować i szybciej się regenerować.
Jakie warzywa warto jeść dla dobra wątroby?
Przede wszystkim buraki, które są cennym źródłem ważnych dla zdrowej wątroby pektyn. Buraki zawierają też sporo betainy, dzięki której wątroba nie jest narażona na problemy z odkładającym się w niej tłuszczem oraz toksynami. Warto też docenić buraki za ich przeciwzapalne właściwości, a także za rolę, jaką zdrowa dieta z ich udziałem odgrywa w profilaktyce chorób nowotworowych. Dzięki takim warzywom oraz zdrowej diecie można także zapobiegać chorobie Hashimoto. Dla dobra wątroby, warto też sięgnąć po zielone warzywa liściaste. Kapusta, szpinak, jarmuż – oto kolejni sojusznicy zdrowej wątroby, mogący wspomóc organizm nie tylko solidną porcją przeciwutleniaczy, ale i witamin. Dla przewodu pokarmowego cennym wsparciem jest też brukselka, dzięki której oczyszczanie wątroby ze szkodliwych toksyn stanie się o wiele łatwiejszym zadaniem, oraz brokuły, dzięki którym można znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Zdrowa wątroba nie musi być marzeniem. Każdy, kto w porę wzbogaci swoją dietę o warzywa mające świetny wpływ na ten narząd, zapewni sobie skuteczną ochronę przed wieloma problemami zdrowotnymi.