6 korzyści zdrowotnych powiązanych ze spożywaniem owsianki

6 korzyści zdrowotnych powiązanych ze spożywaniem owsianki

1. Dostarcza energii

Jedzenie płatków owsianych każdego ranka pomaga dobrze rozpocząć dzień i daje organizmowi dodatkową siłę do wykonywania codziennych czynności. Według przeglądu opublikowanego w Journal of Food Science and Technology, lipidy zawarte w owsie są doskonałym źródłem energii i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

2. Zwiększa sytość

Kolejną zaletą tego zboża jest to, że pomaga czuć się pełniejszym na dłużej po jego zjedzeniu. Owies zmniejsza apetyt i zwiększa sytość.

Przekłada się to na mniejsze spożycie kalorii. Często podjadanie po śniadaniu spowodowane jest niezjedzeniem odpowiedniego śniadania, które zaspokaja głód. Dlatego, aby uniknąć przejadania się, włącz ten pokarm do pierwszego posiłku w ciągu dnia.

3. Pomaga utrzymać zdrową wagę

Jak wspomniano w poprzednim punkcie, płatki owsiane pomagają utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas. Jest to korzystne dla kontroli wagi, ponieważ zmniejsza spożycie wysokokalorycznych pokarmów. Z płatków owsianych można przyrządzić zdrową domową granole. W linku przepis: https://www.dine.pl/jak-szybko-przygotowac-domowa-granole

W związku z tym badanie opublikowane w Plant Foods for Human Nutrition sugeruje, że spożywanie tego pokarmu na co dzień może pomóc w zmniejszeniu otyłości, tłuszczu brzusznego i poprawić funkcjonowanie wątroby.

4. Potencjał antyoksydacyjny

Antyoksydanty to cząsteczki zdolne do zapobiegania i opóźniania uszkodzeń oksydacyjnych, które powstają w innych cząsteczkach w wyniku działania wolnych rodników. Innymi słowy, pomagają one kontrolować komórki, aby zapobiec przedwczesnemu starzeniu się i pojawieniu się chorób degeneracyjnych.

Zgodnie z publikacją Harvard TH Chan School of Public Health, owies zawiera szereg roślinnych związków chemicznych zwanych związkami fenolowymi i fitoestrogenami, które działają jako przeciwutleniacze i pomagają zmniejszyć skutki przewlekłego stanu zapalnego związanego z chorobami układu krążenia.

5. Wspomaga kontrolę cholesterolu i glukozy

Owies jest dobrze znany ze swojej zdolności do częściowego hamowania wchłaniania cholesterolu i tym samym utrzymywania go pod kontrolą. Jest to możliwe dzięki zawartości beta-glukanu, polisacharydu, który może stymulować układ odpornościowy.

Jedna porcja płatków owsianych na śniadanie dostarcza od 3 do 4 gramów błonnika, a 5 do 10 gramów jest potrzebnych do obniżenia poziomu LDL (złego) cholesterolu we krwi. Jeśli więc dodatkowo dodasz owoce, takie jak banan czy kilka borówek, uzyskasz niezbędną ilość tego składnika.

6. Poprawia zdrowie przewodu pokarmowego

Jeśli często masz problem z pójściem do toalety, polecamy spożywanie codziennie rano 3 łyżek płatków owsianych rozpuszczonych w wodzie lub ewentualnie soku pomarańczowego. Jego wysoka zawartość błonnika pomoże poprawić funkcje trawienne, zmniejszając wzdęcia, stany zapalne, bóle brzucha i wzdęcia.