Korzyści z kakao dla sportowców
Tym razem opowiemy Ci o głównych powodach, dla których kakao jest bardzo dobrym środkiem spożywczym dla sportowców. Jest to produkt pochodzenia roślinnego, który wyróżnia się wysoką wartością odżywczą.
Należy zaznaczyć, że kakao to nie to samo, co czekolada przemysłowa. Ten ostatni produkt może zawierać nadmierne ilości cukru, przy niskiej zawartości składnika, który jest przedmiotem niniejszego artykułu. Z tego powodu przed zakupem czekolady należy zawsze dokładnie zapoznać się z jej etykietą.
Kakao poprawia regenerację
Kakao jest źródłem antyoksydantów. Podczas uprawiania sportu w tkankach zwiększa się synteza reaktywnych form tlenu. Niezbędne jest ich neutralizowanie, co ułatwia regenerację. Prawdą jest, że organizm posiada mechanizmy, które o to dbają, jednak spożywanie egzogennych przeciwutleniaczy również będzie pomocne. Włączenie kakao do diety jest bardzo zalecane w przypadku uprawiania sportów o wysokiej intensywności.
Kakao pomaga w przestrzeganiu diety
Planując dietę, należy zadbać o to, aby zapewnić jej przestrzeganie. Kakao może w tym bardzo pomóc, ponieważ jest pokarmem stymulującym syntezę endorfin – przekaźników związanych z odczuwaniem przyjemności. Jak już wspomnieliśmy, wybierając czekoladę komercyjną, warto zwracać uwagę na etykietę i wybierać tę, która zawiera wysoki procent kakao. Zaleca się kupowanie produktów zawierających co najmniej 70% kakao. Zapewni to optymalną równowagę między przeciwutleniaczami i cukrami.
Kakao dostarcza wysokiej jakości kwasów tłuszczowych
Lipidy są bardzo ważnymi makroskładnikami w diecie sportowców. Pomagają one utrzymać pod kontrolą mechanizmy zapalne, ułatwiając procesy regeneracji i zmniejszając ryzyko urazów mięśni. Ważne jest jednak, aby tłuszcze w diecie były wysokiej jakości.
Na szczęście kakao jest pokarmem, który wyróżnia się wysoką zawartością tego typu pierwiastka. Stymuluje to adaptację tkanki mięśniowej, co może mieć pozytywny wpływ na wyniki sportowe.
W każdym razie nie należy zapominać, że tłuszcze są dość energetyczne. Z tego powodu należy je spożywać w odpowiednich dawkach, nie przesadzając z ich ilością. W przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi kalorycznej w schemacie żywienia, co może mieć negatywny wpływ na skład ciała.
Spożywanie kakao wpływa korzystnie na wyniki sportowe
Spożywanie kakao jest korzystne dla zdrowia i sportu. Mówimy o produkcie, który zawiera wysokiej jakości makroskładniki odżywcze, oraz szereg substancji o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Obecność kakao w codziennej diecie może przynieść wiele korzyści, o ile jest spożywane w optymalnych ilościach.
1 thoughts on “Korzyści z kakao dla sportowców”
Comments are closed.
Naturalne kakao zawsze rekomendowane! Problemy zaczynają się po dodaniu tłuszczu i cukru